Translate

1 Ağustos 2012 Çarşamba

Hz. Adem (a.s.)’ın Tövbe Duası


İnsanlığın babası ve ilk peygamber Hz. Adem (a.s.) ve Eşi Hz. Havva Annemiz cennete yasak meyveden yedikten sonra yeryüzüne indirilince şu şekilde dua etmişlerdi;

Duanın Arapça Yazılışı

Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva Annemizin Tövbe DuasıAraf Süresi 23. Ayet
Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva Annemizin

Duanın Arapça Okunuşu İle Latince Yazılışı

Kala rabbena zalemna enfüsena ve il lem tağfir lena ve terhamna lenekunenne minel hasirın
Not: Latin harfleri ile ezberlemeye çalışmayınız, çünkü arap alfabesinin latin alfabesinde tam karşlığı yoktur.

Duanın Türkçe Meali Tercümesi

Onlar: “Rabbimiz, biz kendimize zulmettik; eğer Sen bizi bağışlamaz, bize merhamet etmezsen kesinlikle hüsrana uğrayanlardan oluruz.” dediler.

Bu Duanın Önemi

Bu duayı Hz. Adem (a.s.) ve eşi Hz. Havva Annemiz, cennetten yer yüzüne indirildikten sonra yapmışlardı. Nitekim;
“Adem (Vahiy yoluyla) Rabbinden birtakım kelimeler aldı,(Bu kelimelerle amel edip Rabb’ine tövbe etti ve affı için yalvardı.Allah’da) bunun üzerine tövbesini kabul etti.Şüphesiz O, tövbeleri çok kabul edendir,çok bağışlayandır.”(Bakara,2/37)
Allah’u Teala Hazretleri, Hz. Adem (a.s) ve Hz. Havva Annemizin dualarını kabul etmiş ve onları affetmiştir. İnsanların atası Hz. Adem ve Hz.Havva nın tövbe ve duası, biz nesli için önemli bir örnek teşkil etmektedir.
Bu duada yüce Allah, Müslümanlara; insanın hata yapabileceği, sadece küçük değil en büyük günahlara dahi girebileceğini, ancak yasak bir fiili işlediği zaman kendi nefsine zulmetmiş olacağını bildirerek, eğer kul bunun farkına varırsa tövbe etmesi gerektiğini bildirmektedir. Tövbe’nin şartlarını yerine getirmek bir daha o günaha girmemek için gayret sarfederse, Allah o kuluna zulmedecek değildir. İnşallah tövbelerimizin kabul edileceğini yine rabbim kuran’ında bildirmektedir.
Allah’u Teala Tövbelerimizi, Adem Babamızın yüzü suyu hürmetine kabul etsin. Bizler aciziz, affına muhtacız ona muhtacız, Ey Allah’ım bizi şeytan ve nefsimizin şerrinden koru.
Rabimin Tevfik ve İnayeti İle,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder